CURRENT NEWS

2 Euro Taliansko 2016

27.01.2016

Prinášame Vám aktuálne návrh ako bude vyzerať prvá pamätná 2 eurovka Talianska v tomto roku. Bude venovaná 550. výročiu úmrtia Donatella.

 



Donatello, vl. menom Donato di Niccolò di Betto Bardi (* asi 1386, Florencia, Taliansko – † 13. december 1466, Florencia) bol taliansky sochár a architekt, významný predstaviteľ výtvarného umenia obdobia ranej renesancie.

Narodil sa v rodine prostého robotníka (Donatov otec Niccolò bol česáčom vlny). Dátum jeho narodenia nie je presne známy; záznamy sa rozchádzajú v rozmedzí rokov 1382 - 1387. Skúpe sú aj informácie o jeho umeleckých začiatkoch. Prvé umelecké kroky ho viedli k maliarstvu; za jeho prvého učiteľa je považovaný Florenťan Lorenzo di Bicci.
Na samom začiatku 15. storočia sa už úplne venoval sochárskemu umeniu. Okolo roku 1403 sa jeho meno uvádza medzi členmi Ghibertiho dielne pri práci na prvých dverách florentského baptistéria. Z rokov 1410 - 1412 pochádza jeho prvé významné dielo - skulptúra biblického kráľa Dávida pôvodne tvorená pre florentský dóm, neskôr umiestnená v Palazzo Vecchio (dnes v Museo Nazionale del Bargello).
Jeden z najväčších umelcov talianskej renesancie zanechal po sebe dielo hodné veľkého majstra. Ako u mála jeho súčasníkov Donatellovo dielo vyžaruje plnosť a dokonalosť čo znásobuje silu vizuálneho prežitku.

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku