10 EURO Slovensko 2018 - Adam František Kollára

Pamätná strieborná minca Slovenskej republiky 2018, nominálnej hodnoty 10 EURO "300. výročie narodenia Adama Františka Kollára"

Predstavujeme Vám víťazný výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince pre rok 2018 v nominálnej hodnote 10 eur, ktorej motívom bude 300. výročie narodenia Adama Františka Kollára.

Banková rada NBS na realizáciu schválila výtvarný návrh akad. soch. Zbyňka Fojtů, ktorému bola udelená prvá cena. Predpokladaný dátum emisie je marec 2018.



Adam František Kollár sa narodil 15. apríla 1718 v Terchovej. Po Jurajovi Jánošíkovi je teda najvýznamnejším miestnym rodákom. A. F. Kollár svoje detstvo a nižšie štúdiá prežil na Starých Horách a v Banskej Bystrici, kde bol jeho otec banským robotníkom v medených baniach. V štúdiu potom pokračoval v Banskej Štiavnici a neskôr v Trnave.
Adam František Kollár (1718 - 1783) nazývaný tiež aj „slovenský Sokrates“ patril medzi najvýraznejšie osobnosti tereziánskeho osvietenstva 18. storočia. Jeho dielo sa stalo súčasťou európskeho vedeckého i kultúrneho dedičstva.
Bol knihovníkom (riaditeľom) cisárskej dvorskej knižnice, Tento historik, archivár, pedagóg, filológ, publicista a reformátor bol tiež knihovníkom (riaditeľom) cisárskej dvorskej knižnice a dvorským radcom samotnej Márie Terézie. Na jej počesť nechal pokrstiť svoju jedinú dcéru rovnakým menom, pričom cisárovná jej bola krstnou mamou.

 

Nájdete nás na Facebooku