25 EURO Slovensko 2018 - Vznik Slovenskej republiky

Pamätná strieborná minca Slovenskej republiky 2018, nominálnej hodnoty 25 EURO "25. výročie vzniku Slovenskej republiky"

Nadchádzajúci rok 2018 prinesie mnoho významných medzníkov a s tým spojených výročí, ktoré si budeme na Slovensku pripomínať a samozrejme budú prenesené aj do tvorby v numizmatike a filatélii.

25. výročie vzniku Slovenskej republiky

Hneď 1. januára 2018 si budeme pripomínať 25. výročie vzniku Slovenskej republiky, ktorá sa vyformovala ako samostatný nástupnícky štát zaniknutej Česko-Slovenskej federatívnej republiky. Rozdelenie a zánik ČSFR sa napriek chýbajúcemu referendu uskutočnilo legálnou, legitímnou a pokojnou demokratickou ústavnoprávnou cestou.

Hoci naša republika pôsobí "mladým" dojmom, formovanie slovenského národného povedomia a štátoprávneho postavenia našich predkov má hlbšie historické korene. Za začiatok tŕnistej cesty k vzniku samostatnej Slovenskej republiky môžeme považovať národnopolitické snahy významných predstaviteľov slovenského národného hnutia od polovice 19. storočia. Významným historickým medzníkom bol v roku 1848 vznik Slovenskej národnej rady, vrcholného národného a politického orgánu, ktorý vyhlásil v tomto roku nezávislosť od Uhorska, uhorskej vlády a požadoval autonómiu pre Slovákov. A hoci po potlačení revolúcie v roku 1849 tento orgán zanikol, snahy o vlastné štátnoprávne usporiadanie sa výrazne prejavili po vzniku Československa v roku 1918, neskôr v kontroverznom období 1938-1945 a vyvrcholili po páde komunizmu v roku 1989. Jedným z prvých krokov na ceste k nezávislosti bolo prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky a Ústavy Slovenskej republiky (1. septembra 1992). Samostatná Slovenská republika vznikla 1. januára 1993.

Strieborná zberateľská minca

Národná banka Slovenska si pri tejto príležitosti pre nás pripravila lahôdku - striebornú zberateľskú mincu, ktorá bude mať prvý krát od zavedenia eurovej meny inú nominálnu hodnotu ako pravidelne používané nominály 10 euro a 20 euro. Tentoraz to bude 25 euro a bude výstižne korešpondovať s týmto štvrťstoročným míľnikom. Výsledky súťaže na výtvarný návrh už poznáme a preto Vám túto mincu predstavíme.



Na averznej strane mince je znázornený vznik Slovenskej republiky a to symbolickou premenou československej zástavy na slovenskú prostredníctvom oblúkovej kompozície, na ktorej konci (vrchole) je Bratislavský hrad. V spodnej časti oblúku sú zobrazené symboly Česka (Karlov most) a Slovenska (Kriváň).

Na reverze autor Pavol Károly, pomocou zástav otočených do oblúkovitého tvaru ako symbolom brány do Európy, vyjadril začlenenie Slovenskej republiky (znázornenej mapou) do EU. Začlenenie do eurozóny symbolizuje znak Eura s európskymi hviezdami v hornej časti oblúka (brány).

Objem emisie ani technické údaje o minci zatiaľ nepoznáme. Možno len predpokladať, že pomer striebra, priemer a hmotnosť mince budú zodpovedať dosiaľ vydávaným 20 eurovým nominálom.
Plánovaný termín emisie striebornej zberateľskej mince k 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky je v januári 2018. V čase emisie nájdete samozrejme túto mincu aj v našej ponuke v oddelení strieborných mincí.


Nerealizovaný návrh
Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných a zberateľských mincí odporučila na realizáciu výtvarný návrh autora Branislava Ronaia. Komisia ocenila kvalitu spracovania, vyváženosť kompozície a vystihnutie témy. Návrhu dominujú symboly SR, slnečné lúče, lipové ratolesti a európske geografické prvky.


Banková rada na čele s guvernérom NBS ale rozhodla, že sa tento návrh nebude realizovať.


Už to tu raz bolo...
Keď sa pozrieme do minulosti, tak zistíme, že minca s motívom vzniku Slovenskej republiky už bola raz emitovaná. Išlo o pamätnú striebornú mincu hodnoty 100 Sk, ktorá sa dostala medzi zberateľov symbolicky na prvé výročie prijatia Ústavy SR a to dňa 1. septembra 1993. Jej náklad bol vskutku ohromný 70 000 ks z toho 7 450 ks v bežnom vyhotovení bolo v roku 2002 demonetizovaných. Zrejme zámer dostať túto mincu medzi najširšie masy rozhodol, že bol na minci požitý nižší nominál a tomu zodpovedajúca hmotnosť a priemer, ktoré potom už NBS na žiadnej ďalšej minci nepoužila.

Nájdete nás na Facebooku