Ako čistiť mince

Mince (ale aj drahé kovy vôbec) oceňujeme pre ich krásny lesk. Ale to často platí len pre nové mince. Iste sa ako laickí aj skúsení zberatelia dostanete do situácie, kedy sa vám do ruky dostane minca, čo je na prvý pohľad zašlá a skrytá pod nánosom špiny alebo patiny. Čo s takou mincou?

Skúsenejší Numizmatici vedia, že patina na minci je naopak v mnohých prípadoch cenená a vyhľadávaná. A iste sami zažili prípad, kedy neodborný zásah urobí zo zaujímavej mince pokrytej patinou bezcenný pliešok.

Na špinu často stačí teplá voda a mydlo

Keď už sa rozhodnete mincu čistiť, dajte pozor, aby ste začali odstraňovať skutočne len špinu. Aj tej býva dosť. Minca nie je len predmet numizmatického záujmu, ale aj obeživo. A to ide často doslova z ruky do ruky. A minca plná odtlačkov v zašlej mastnote nie je dobrá vizitka vašej zbierky. Na očistenie špiny tak u väčšiny mincí stačí teplá voda a niekedy aj mydlový roztok. A mäkká kefka.

Na to nezabúdajte: ani mäkký kov ako olovo nevydrží všetko a použitím drôtenky alebo kefy trvalo poškodíte na minci jej reliéf. Vyhýbajte sa aj radám na čistenie mincí zubnou pastou a podobnými receptom. Predovšetkým mince z kovov ako meď alebo bronz majú patinu, ktorej by bolo škoda sa zbaviť. A to aj u relatívne nových mincí. Naopak žltnúce strieborné mince staré sotva niekoľko desaťročí s patinou nikoho nezaujmú.

Ako čistiť strieborné mince

Striebro patrí k najčastejšie používaným mincovým kovom. Mince s vysokým obsahom striebra by mali chemickému čisteniu bez väčších obáv odolať. V každom prípade ale radšej použite špecializovaný čistič na strieborné mince. Odstráni oxidáciu kovu, minciam však nechá prirodzenú matnosť a lesk. Čistič použite aj na naozaj staré mince, ktoré sú napadnuté medenkou.  Strieborné mince vyčistíte jednoduchým ponorením do roztoku. Potom ich opláchnite vo vode a utrite dosucha handričkou.

>>> Čistiaci roztok silver

Ako čistiť zlaté mince

Zlato patrí k najcennejším kovom aj preto, že sa na ňom oproti iným kovom zub času podpisuje len málokedy. Preto sú aj zlaté mince väčšinou vo výbornom stave zachovalosti - bez patiny či stmavnutia. Hlavne moderné mince sú razené zo zlata s vysokou rýdzosťou, takže sa čistenia špecializovanou chémiou nemusíte báť. Zatiaľ čo na bežnú špinu opäť stačí len teplá voda s trochou mydla, na prípadnú oxidáciu povrchu u zlatých mincí použijete špecializovaný čistič. Mince opäť ponorte do roztoku, po vyčistení opláchnite a osušte.

>>> Čistiaci roztok gold

Čistenie mincí s ultrazvukom

Odporúčame pre všetky typy mincí. Čistenie pomocou ultrazvukových vĺn dôkladne odstráni všetku špinu aj mastnotu. Ultrazvukový čistič využijete aj na medaily, šperky, okuliare a hodinky (samozrejme vodotesné).

Obr: ultrazvukový čistič

>>> Ultrazvukový čistič

Nájdete nás na Facebooku