0 Euro Souvenir bankovky Slovenska

Aj keď majú na sebe veľkú nulu, každý ich chce mať. Suvenírový a zberateľský fenomén pochádzajúci z Francúzska sa dostal už aj na Slovensko. Jedná sa o koncept ktorý v roku 2015 vytvoril Richard Faille v spolupráci s Národnou bankou Francúzska a s povolením Európskej centrálnej banky. Od roku 2015 sa bleskovo rozšíril do krajín ako je Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Portugalsko a mnoho ďalších. Hlavnou filozofiou je podpora turizmu a zachovania kultúrneho dedičstva krajín Európy. Na Euro Souvenir bankovkách vyrobených z pravého bankového papiera sú zobrazované najvýznamnejšie kultúrne a historické pamiatky, alebo zaujímavé turistické miesta, ktoré môžeme v Európe nájsť. Turisti a zberatelia navštevujú jednotlivé lokality zapojené do tohto konceptu s cieľom skompletizovať si svoju zbierku 0 euro bankoviek. Práve predaj týchto bankoviek prostredníctvom svojich obchodov so suvenírmi, predstavuje pre kultúrne a historické pamiatky významný príjem. Takto získané finančné prostriedky môžu následne použiť na svoju obnovu, údržbu a prevádzku. Zaujímavosťou je aj to, že sa jedná o jediný suvenír, ktorého hodnota časom narastá. Prvé série z roku 2015 a 2016 sa predávajú v cenách od 5 – 60,- €.

V roku 2018 tento koncept prichádza aj na Slovensko. Prvou kultúrnou pamiatkou zobrazenou na 0 euro bankovke Slovenska bude pamätník Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, v popredí ktorého je situovaný tank LT vz.38, ktorý plnil bojové úlohy počas SNP. Prvú suvenírovú bankovku, ktorá je vyrobená v limitovanom náklade 5000 ks, by si návštevníci múzea a zberatelia mali mať možnosť zakúpiť v priestoroch pamätníka SNP prostredníctvom špeciálneho bankomatu už začiatkom mája. O bankovky je evidentný záujem už pred samotným začiatkom ich predaja. Približne polovica nákladu je už vopred rezervovaná pre zahraničných záujemcov a tak je veľmi pravdepodobné, že celá prvá séria si rýchlo nájde svojich majiteľov. V pláne je vydať rôzne série bankoviek zobrazujúcich pamätník SNP v kombinácii s bojovou technikou používanou počas Slovenského národného povstania. Môžeme sa tak tešiť na veľmi peknú kolekciu suvenírových bankoviek.

Medzi ďalšie pamätihodnosti, ktoré sa dostanú medzi prvými na 0 Euro Souvenir bankovky Slovenska patria Bratislavský hrad, Hrad Červený kameň a Dóm sv. Alžbety v Košiciach. V príprave sú aj ďalšie zaujímavé lokality, takže zberatelia sa majú rozhodne na čo tešiť.

              

 

Euro Souvenir bankovka nie je len obyčajný kus papiera. Je vyrobená zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých euro bankoviek spoločnosťou Oberthur Technologies, ktorá vyrába aj pravé eurové bankovky. Bankovka obsahuje množstvo ochranných prvkov akými sú napríklad vodoznak, hologram, sútlačová značka, mikrotext, ochranné pozadie a UV ochranné prvky. Každá bankovka je originál aj vďaka číslovaniu ako u pravých bankoviek. 

    

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuálnu ponuku 0 Euro Souvenir bankoviek z celej Európy môžete nájsť aj na stránkach eshopu nunofi.sk.

Viac informácií: www.eurosouvenir.sk

Aktuálne informácie o pripravovaných emisiách:  https://www.facebook.com/EuroSouvenirSK/

Najdete nás na Facebooku