CURRENT NEWS

100. výročie Univerzity Komenského

26.06.2019

Založenie Univerzity Komenského v Bratislave úzko súviselo s potrebami nového česko-slovenského štátu, ktorý vznikol na troskách Rakúsko-Uhorska koncom októbra 1918. Po vzniku ČSR totiž naše územie opustila takmer všetka tu pôsobiaca – monarchii lojálna – inteligencia a Slovensko ostalo v podstate bez vlastnej vrstvy vzdelancov. Preto bolo hlavnou úlohou novej univerzity, zriadenej zákonom z 27. júna 1919, vychovať domácu inteligenciu pre najdôležitejšie oblasti života slovenskej spoločnosti. To sa odrazilo aj v zameraní jej prvých štyroch fakúlt: lekárskej, právnickej, filozofickej a prírodovedeckej, ktoré mali Slovensku vychovať tak veľmi potrebných nových lekárov, právnikov, učiteľov, štátnych úradníkov a kultúrnych a osvetových pracovníkov. Pre vážne politicko-spoločenské, finančné a organizačné problémy povojnového obdobia však v roku založenia univerzity začala svoju činnosť iba lekárska fakulta, právnická a filozofická sa k nej pripojili o dva roky neskôr a prírodovedecká až roku 1940.
Keďže Slovensko nemalo vlastné akademické kádre, pre budovanie Univerzity Komenského malo nesmierny význam tunajšie pôsobenie profesorov z pražskej Karlovej univerzity, ktorí vychovali prvé generácie moderných slovenských vzdelancov a na prvej slovenskej univerzite udomácnili oddávna kultivované akademické slobody a tradície. Vďaka tomu sa Univerzita Komenského stala nielen liahňou novej slovenskej inteligencie, ale aj kolískou slovenskej vedy a výskumu. A tak, ako sa v tomto zmysle Karlova univerzita stala materskou univerzitou Univerzity Komenského, najstaršia slovenská univerzita svojimi kádrami rozhodujúcou mierou prispela k vybudovaniu ostatných vysokých škôl na Slovensku.
Dnes je UK modernou vedecko-vzdelávacou inštitúciou, plne integrovanou do európskeho vysokoškolského priestoru. Na jej trinástich fakultách študuje vyše 23 000 študentov a pracuje približne 4 000 zamestnancov, pričom ponúka štúdium v nesmierne širokom spektre oblastí ľudského poznania: od medicíny, cez humanitné a spoločenské vedy, prírodné a matematicko-fyzikálne vedy až po vedy teologické. Je teda bezkonkurenčne najväčšou slovenskou vysokou školou a najkomplexnejšou univerzitou klasického typu u nás. V oblasti vedeckého bádania, ktoré je jej druhou ťažiskovou činnosťou, tvorí Univerzita Komenského spolu so Slovenskou akadémiou vied najsilnejšiu časť vedecko-výskumného potenciálu Slovenska, v ktorej sa dosahujú výsledky prinajmenšom porovnateľné s medzinárodným prostredím. Vďaka týmto svojim charakteristikám je Univerzita Komenského v Bratislave jedinou slovenskou vysokou školou, ktorá sa dlhodobo a pravidelne umiestňuje v serióznych medzinárodných rebríčkoch hodnotiacich kvalitu vysokých škôl.
Jej najväčší význam však tkvie v tom, že jej dnes už takmer 250 000 absolventov malo nezastupiteľný, ba možno povedať rozhodujúci podiel na sformovaní tváre moderného Slovenska.

 

 

Rozmery známky: 44,4 x 27,2 mm

Forma TLUTL

Počet známok na TL: 10

Počet známok v sérii: 1

Tlačiareň: Poštovní tiskárna cenin, a. s. Praha

Technika tlače: Ocelotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom

Náklad: 200 000

 

 

zdroj:www.pofis.sk

 

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku