CURRENT NEWS

Medzinárodná matematická olympiáda

18.07.2019

Medzinárodná matematická olympiáda (IMO) je súťaž študentov stredných škôl v riešení matematických úloh. Koná sa každoročne v júli, miesto konania sa vždy mení.
IMO je najstaršia medzinárodná predmetová olympiáda. Prvý ročník sa konal v Rumunsku v roku 1959 za účasti 7 krajín – Bulharsko, Československo, Maďarsko, NDR, Poľsko, Rumunsko a ZSSR. S výnimkou roku 1980 sa odvtedy podujatie konalo každý rok a počet zúčastnených krajín sa postupne zväčšoval. Momentálne sa súťaže zúčastňuje okolo 600 žiakov z viac ako 100 krajín, čo robí z IMO najpopulárnejšiu predmetovú olympiádu. V roku 2019 sa bude konať jubilejný 60. ročník v Spojenom kráľovstve. Na území Slovenska sa IMO konala v roku 1971 v Žiline. Československo a po roku 1993 Slovensko sa zúčastnilo všetkých ročníkov súťaže.
Každá zúčastnená krajina môže na súťaž vyslať maximálne šesticu súťažiacich, ktorých sprevádza zvyčajne dvojica vedúcich. Podujatie trvá približne 1 týždeň, samotná súťaž trvá 2 dni. Každý súťažný deň žiaci riešia trojicu úloh v časovom limite 4,5 hodiny. Zadania dostanú a taktiež riešenia môžu písať v rodnom jazyku. Po súťaži riešenia prekladajú vedúci porotcom, tí potom po konzultácii s vedúcimi udelia bodové hodnotenie. Na základe toho sa stanoví celkové poradie, podľa ktorého sa udeľujú medaily: najlepších približne 8% súťažiacich získa zlaté, ďalších asi 17% strieborné a 25% bronzové medaily. V období 1993 – 2018 získalo Slovensko 5 zlatých, 34 strieborných a 69 bronzových medailí.
Študenti sa na IMO kvalifikujú na základe výsledkov národných matematických olympiád a výberových sústredení. Na Slovensku súťaž Matematickej olympiády vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Jednotou slovenských matematikov a fyzikov a Slovenskou komisiou Matematickej olympiády.
Podrobné informácie o súťaži možno nájsť na stránkach http://imo-official.org/ (oficiálna stránka IMO) a https://skmo.sk/ (oficiálna stránka MO na Slovensku).

Mgr. Peter Novotný, PhD.

 

 

zdroj: www.pofis.sk

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku