CURRENT NEWS

Pamätná 2 euro minca Slovensko 2019 - Milan Rastislav Štefánik

04.04.2019

Gen. PhDr. Milan Rastislav Štefánik (* 21. júl 1880, Košariská, Rakúsko-Uhorsko – † 4. máj 1919, Ivanka pri Dunaji, Česko-Slovensko) bol slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení ČSR. Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej ČSR.

Dňa 23. apríla 1990 bol schválený Zákon č. 117/1990 Zb. o zásluhách M. R. Štefánika, ktorý oficiálne uznal, že „sa zaslúžil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov“. Na jeho počesť bolo pomenované štátne vyznamenanie Slovenskej republiky, Kríž Milana Rastislava Štefánika, ako aj medzinárodné letisko v Bratislave, akadémia ozbrojených síl SR, železničná trať a veľké množstvo ulíc, námestí, škôl atď.

Tento rok si pripomenieme sté výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika a k tejto udalosti bude vydaná aj 2 euro pamätná minca.

 

 

 

 

 

 

 

Špecifikácia

Vonkajší krúžok: CuNi

Stredový Kotúč: 3vrstvy, Ni-mosazd, Ni, mosadz

Priemer: 25,75 mm

Šírka: 2,20 mm

Hmotnosť: 8,50g

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku