CURRENT NEWS

Strieborný Kanadský dolár vydaný k 75. výročiu Dňa-D.

11.06.2019

6. júna 1944, asi 14,000 Kanaďanov zaútočilo na pláže Normandie, keď spojenci začali operáciu Overlord. D-Day bol najväčším obojživelným útokom v histórii a podiely boli vysoké: na získanie pevnosti  v Európe museli spojenecké vojská prelomiť pobrežie opevnené ťažkými prekážkami, betónovými pultmi, guľometnými hniezdami a ťažkými delostreleckými batériami.

„Trénovali celé mesiace a vedeli, že 3. kanadská pechotná divízia a 2. kanadská obrnená brigáda budú útočnými jednotkami na D-Day. Ale pre veľkú väčšinu to bola ich prvá bitka vôbec, keď prvýkrát zažili nepriateľskú paľbu. A len ťažko si môžeme predstaviť strach - a beznádej - cítili sa, ako sa ich pristávacie plavidlo približovalo k ďalekému brehu. “

Stephen Harris, CD, PhD, riaditeľstvo histórie a dedičstva, kanadské ozbrojené sily

Minca 2019 Proof Silver dolár pripomína 75. výročie D-Day tým, že zobrazuje ľudský pohľad na historické udalosti. Inšpirovaný skutočným životným momentom, ktorý je videný v originálnom vyobrazení, obava mladého vojaka a jednoduché gesto nám pripomínajú odvahu tých, ktorí s nimi v ten deň niesli váhu histórie. Tvárou v tvár nebezpečenstvu a neistote, Kanaďania bojovali na brehoch v Saint-Aubin-sur-Mer, Bernières-sur-Mer, Courseulles-sur-Mer a Graye-sur-Mer, pretože vedeli, že úspech na D-Day bol len začiatkom.

 

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku