CURRENT NEWS

Zlatá zberateľská minca v hodnote 100 eur

18.11.2018

Po obsadení rozsiahlych území uhorského kráľovstva Osmanmi, vrátane kráľovskej rezidencie v Budíne a tradičného miesta korunovácií uhorských kráľov Stoličného Belehradu (Székeshfehérvár) sa Bratislava (vtedajší Prešporok) v roku 1536 stala novým hlavným mestom Uhorska. Súčasne plnila aj funkciu korunovačného mesta. V rokoch 1563 – 1830 bolo v Bratislave korunovaných 11 uhorských panovníkov. Toto postavenie prinieslo mestu intenzívny rozvoj. Ferdinand II. sa stal 1. júla 1618 štvrtým panovníkom z rodu Habsburgovcov, ktorý tu bol slávnostne korunovaný. Do metropoly na Dunaji sa zišiel výkvet aristokracie a duchovenstva, v meste sa konali veľkolepé oslavy, procesie a hostiny, ktoré vyvrcholili v deň korunovácie. Ferdinand II. (1578 – 1637) patril k najvýraznejším postavám dejín Európy 17. storočia. Okrem uhorského kráľovského titulu bol zároveň českým kráľom a rímsko-nemeckým cisárom. Patril k významným predstaviteľom procesu rekatolizácie strednej Európy.

 

 

Na líci mince je zobrazený dobový výjav z korunovačného sprievodu Ferdinanda II. v Bratislave, ktorý je v hornej a v spodnej časti doplnený ozdobným ornamentom. Pri pravom okraji mince je štátny znak Slovenskej republiky. V hornej časti mincového poľa je označenie nominálnej hodnoty mince 100 EURO. V spodnej časti mincového poľa je v opise názov štátu SLOVENSKO a za ním letopočet 2018.

 

 

Na rube mince je v centrálne umiestnenom kruhu zobrazený portrét Ferdinanda II., ktorý je po obvode doplnený ozdobným ornamentom. V hornej časti mince je v opise nápis KORUNOVÁCIA FERDINANDA II. a v spodnej časti sú v opise nápisy BRATISLAVA a rok korunovácie 1618. Značka Mincovne Kremnica, ktorú tvorí skratka MK umiestnená medzi dvoma razidlami, je pri ľavom okraji mince. Štylizované iniciálky mena a priezviska autora výtvarného návrhu mince Karola Lička KL sú pri jej pravom okraji.

 

 

Údaje o minci

Autor: Karol Ličko
Materiál: Au 900, Ag 75, Cu 25
Hmotnosť: 9,5 g
Priemer: 26 mm
Hrana: vrúbkovaná
Výrobca: Mincovňa Kremnica
Rytec: Dalibor Schmidt
Náklad:

4 250 kusov v proof vyhotovení

Emisia: 19. 11. 2018

 

the newest 5 | all | back to introduction

Najdete nás na Facebooku