Pamätné mince ako investícia

Keď sa povie numizmatika ... Pre niekoho to bude veda o peniazoch vôbec. Niekto si spomenie na jej "sestru" notafíliu a na bankovky. Pre ešte menší okruh to bude koníček a celoživotná záľuba. A pritom málokto si uvedomí, že záujem o mince je pre mnohých numizmatikov veľmi racionálna forma investície.

Investícia, ktorá má v mnohých prípadoch bližšie k nákupu zlatých tehličiek a dlhopisov než k investícii napríklad do umenia.

V čom sa investícia do mincí líši od investície do umenia

Ak sa pozrieme napríklad na záujemcov o výtvarné umenie, ktorí sa rozhodli investovať do obrazov, uvidíme veľký rozdiel. Ak súčasťou obrazu a jeho rámu nie je použitý práve zlatý plech, tvorí jeho hodnotu výhradne autorov ohlas, sláva diela, popularita štýlu a podobne. Teda niečo, čo je zle definovateľné a vlastne aj predvídateľné.


Slovenská strieborná pamätné mince

Slovenská strieborná pamätná minca

Ak investujete do maliara, ktorý prestane byť na trhu vyhľadávaný, aj cena ním namaľovaných obrazov padne k nule. To sa u zlatých mincí nestane - vždy vám ostane cena samotného zlata.Teda cena kovu, ktorá pozoruhodne po stáročia odoláva všetkým veľkým výkyvom. Jedná sa teda o konzervatívnu stratégiu?

Konzervatívna, vyvážená alebo riziková investícia: akú stratégiu volíte vy?

Chystáte nákup strieborných alebo zlatých mincí? Potom sa určite zamýšľate nad rizikom takejto investície. Ide o konzervatívnu investíciu alebo naopak investíciu do mincí, ktorá je riziková? Výber stratégie závisí od toho, aké investície sa stanú cieľom vášho záujmu.

O záujme o mince ako o zberateľstve sme už hovorili. Pre strieborné a zlaté zberateľské mince platí už vyššie zmienené: časť ich hodnoty tvorí drahý kov. Pretože sa výslednej cene (alebo naopak vo vašej strate) odrazí najviac umelecká a zberateľská hodnota mince, práve kvôli cene samotného kovu môžeme hovoriť o vyváženej (progresívnej) stratégii. A je to práve tá "špekulatívna" zložka ich ceny, ktorá zberateľské mince odlišuje od investičných.

Investičné mince sú ... na investíciu

Názov zase raz neklame. Investičné mince sú skutočne razené iba pre záujemcov o investíciu. Ich zberateľská a umelecká hodnota je zanedbateľná. Na rozdiel od zberateľských mincí idú ich emisie do tisícov. Naproti tomu sú zberateľské mince vydávané v limitovaných edíciách. To, aká sú rarita, ako sú vzácne a na trhu nezohnateľné, sa potom odráža v ich cene.

Keď sa vrátime k investičným minciam, vidíme teda, že investícia do nich je veľmi podobná nákupu zlata. Ide teda o konzervatívnu investíciu s menším výnosom, ale aj rizikom. Ktorú stratégiu zvolíte vy?

Chystáte sa investovať?

Pri voľbe stratégie zohľadnite ešte jednu vec. Pri nákupe investičných mincí očakávajte vysokú likviditu - teda možnosť rýchleho odpredaja. Naproti tomu u zberateľských mincí počítajte, že ak budete peniaze "na ruku" potrebovať okamžite, môžete mince vzhľadom k aktuálnemu záujmu predávať pod cenu.

A posledná rada: uvedomte si, že aj pri akokoľvek bezpečnej stratégii nejaké riziko podstúpite. Na druhú stranu, aj toto riziko bude pri adekvátnych sumách, ktoré do nákupu mincí vložíte, súčasťou tak trochu adrenalínovej hry. Podobnej stávkovaniu na dostihy, aukciám starožitností, nakupovaniu na burze alebo tipovaniu výsledkov nedeľného futbalu.

Nájdete nás na Facebooku